{ "title": "Aslan Pençesi Tohumu", "image": "https://www.aslanpencesi.gen.tr/images/Aslan-Pencesi-Tohumu-48.jpg", "date": "20.01.2024 18:09:16", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Aslan pençesi tohumu, Orta çağdan günümüzde başta kanama ve yara gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan aslan pençesinin tıpta adı 'Alchemilla vulgaris' olarak bilinmektedir. Aslan pençesinin 1000'e yakın türü bulunmaktadır. Çiçek kısımları yıldızı andıran şekildedir ve yeşile yakın bir renktedir. Mart ve Temmuz arasında toplanarak bitki kurutulur ve yıl boyunca kullanılabilir. Selüloz, yağ asitleri, protein gibi bileşenler bakımından zengin içeriğe sahiptir. Bitki özellikle diş ve diş eti tedavilerinde kanamayı ve ağrıyı kesmek için yaygın şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca ağrılı adet dönemi yaşayanların da sıkça kullandığı bitkiler arasında yer alır. Âdet kanaması fazla olanlarda kanamayı azaltmak, yaşanan ağrı hissini hafifletmek, sindirim problemlerini gidermek, doğumdan sonra vücudun çabuk toparlanmasını sağlamak için alternatif olarak kullanılabilmektedir.

Aslan pençesi tohumu faydaları nelerdir?
Aslan pençesi otu kullanım şekilleri

Çay şeklinde, 1 bardak suyun içine yarım tatlı kaşığı aslan pençesi tohumu eklenerek kaynatılır. Bir taşım kaynadıktan sonra ocaktan alınıp soğumaya bırakılır ve süzülerek içilir. Çayın demlenme süresi 10 dakikayı geçmemelidir. Ayrıca içine tatlandırmak amacıyla herhangi bir şey eklenmemelidir. Banyo suyuna akşamdan bitkinin tohumları eklenerek sabaha kadar bekletilir. Banyo yapılacağı zaman süzülür ve su ısıtılarak banyo suyu olarak kullanılır. Banyo suyunda kullanmak için 200 gram kadar tohum kullanmak yeterli olur. Banyo suyu olarak kullanıldığında vücut genel sağlığına katkıda bulunur. Özellikle el ve ayak gibi bölgelerde egzama tarzı yaralar varsa bu şekilde kullanılabilir.

Aslan pençesi tohumu zararları nelerdir?

Karaciğer: Aslan pençesi bitkisi aşırı kullanıldığında karaciğerde hassasiyet gelişebilir. Eğer böyle bir yan etki yaşanmaya başlanmışsa vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

İdrar söktürücü: Yine aşırı dozlarda kullanılan bitki aşırı şekilde tuvalete çıkmaya neden olur ve bu durumda yine karaciğer için zararlıdır.

Damar büzülmesi: Aslan pençesi tohumu faydalı olacak şekilde damar büzücü etki yaratsa da aşırı kullanımda damarların daralmasına neden olarak hayati risk oluşturabilir.

Adet kesilmesi: Normal şartlarda adet düzenleyici etkisi olan aslan pençesi otu aşırı kullanıldığında adetin tamamen kesilmesine yol açabilir.

İltihap önleyici: İltihap giderici etkisi olan bitki fazla şekilde kullanılırsa faydalı hücrelerin tahrip ya da yok olmasına neden olabilir.
" } ] }