{ "title": "Aslan Pençesi Çıbanı", "image": "https://www.aslanpencesi.gen.tr/images/aslan-pencesi-cibani.gif", "date": "21.01.2024 10:19:36", "author": "merve ekmen", "article": [ { "article": "Aslan Pençesi Çıbanı, Şir pençe olarak da ün salmış olan bu hastalık Osmanlı Padişahlarından olan Yavuz Sultan Selim'in ölümüne sebep olmasıyla da bilinir. Tıptaki adı ise karbon küldür. Daha çok ense, vücutta kaba et olarak bilinen yerde ve sırt bölgesinde birden çok çıbanın birleşmesiyle meydana gelen hızlı bir şekilde yayılan bir çıban türüdür. Bu hastalığa genellikle stafilokoklar neden olur. Birden fazla kıl keselerinin enfeksiyon kapmasıyla oluşmaktadırlar. Stafilokoklar, mikroskop altında incelendiğinde ise daha çok üzüm taneleri gibi görünüşü olur. Bu enfeksiyonlar hem başka kişilere hem de vücudun diğer bölgelerine temas yoluyla hızlı bir şekilde yayılır.

Aslan pençesi çıbanının nedenleri ve belirtileri nelerdir?

Çıbanlar çok sık görülen bir hastalıktır. Kimi kişiler hayatı boyunca çıban çıkarır. Aslan pençesi hastalığına erkekler kadınlardan daha yatkındır. Bu durum yaşlı ve hasta kişilerde, bağışıklık sistemi güçlü olmayan kişilerde ve diyabeti olan erkeklerde daha sık rastlanır. Sağlık şartlarının iyi olmaması, giysi tahrişleri, fiziksel yıpranma, akne, dermatit, permisyöz anemi de hastalığın diğer nedenleri arasındadır.

Başlangıçta aslan pençesi çıbanı hafif ağrı ve kaşıntı şeklinde kendini göstermekle beraber bu kaşıntı ve ağrı gün kadar sonra geçer. Daha sonra çıban tekrar kendini göstererek hızlı bir şekilde büyür ve şiddetli bir ağrıya sebep olur. Çıbanın ucu sarı ya da beyaz renkte olup, kendi kendine patlayıp içindeki sıvıyı atar. Bu olayın yaşanmasından sonra çıban birkaç güne tamamen kaybolur veya bir süre sonra tekrar kendini gösterir.

Tedavisi, Böyle bir hastalıkla karşılaşan bir kişi bir an önce hastaneye yatırılmalı doktor kontrolü altına alınmalıdır. Hastalığının seviyesine göre antibiyotik tedavisine başlanarak kişi tedavi edilmelidir.
" } ] }