{ "title": "Aslan Pençesi Bitkisi", "image": "https://www.aslanpencesi.gen.tr/images/aslan-pencesi-bitkisi.gif", "date": "21.01.2024 13:19:23", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Aslan pençesi bitkisi, tarihte orta çağdan itibaren yaraların iyileştirilmesi başta olmak üzere çok sayıda hastalığın tedavisinde kullanılan \"Alchemilla vulgaris\" adıyla tıpta bilinen bir bitkidir. Bitkinin kök yapraklarının hayvan ayaklarına benzetilmesi nedeniyle aslan ayağı, ayı ayağı isimleriyle anılması, pelerine benzeyen yaprakları nedeniyle kadın pelerini, kadın mantosu gibi isimlerle de anılması söz konusudur. Tarihte pıhtılaştırıcı ve kanamayı durdurucu etkisiyle yüzyıllar boyu kullanılmıştır. Diş ve diş eti tedavisinin ardından ağızdaki kanamayı durdurmak, adet dönemlerindeki ağrılı ve fazla miktardaki kanamaların azaltılması, ağrıların dindirilmesi, doğumdan sonra vücudun kendisini toparlamasına yardımcı olması, sindirim sistemindeki sorunların hafifletilmesi için kullanılmıştır.

Aslan pençesinin bu alanlardaki kullanımını haklı çıkaracak bilimsel araştırmaların yetersiz kalması nedeniyle, kullanımına dikkat edilmesi gereken bir bitkidir. Özellikle Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya bölgelerinde dağlık alanlarda yıl boyunca doğal olarak yetişmektedir. Ot ve çalı boylarında olan bitkinin çiçekleri gösterişsiz ve taç yapraksız küçük boydadır. Halk ilacı olarak anılan bitkinin çoğalması eşeysizdir. Çok sayıdaki türünün bir bölümü süs bitkisi ve yem bitkisi olarak kullanıldığı bilinir. Bitki yazları yeşil olup, 2 yıldan fazla ömrü bulunur.

Aslan pençesi bitkisinin faydaları nelerdir?
Aslan pençesi çayı nasıl yapılır?

Bitkinin çayını hazırlamak için, 3 gram kuru aslanpençesi 2 bardak kaynamış sıcak suda 10 dakika kadar ağzı kapalı olarak demlenir. Bunu süzerek balla tatlandırarak içebilirsiniz. Bunun tüketilme miktarı konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenle tedbirli olmakta fayda vardır. Çayını bir hafta süreyle günde en fazla 2 bardak içmenizi öneriyoruz. Bu kullanıma bir süre ara vererek, yeniden kullanabilirsiniz.

Çayın böcek ısırıklarında, yara ve kesiklerde kullanılması için, soğumuş çayın içine 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi koyarak macun kıvamına getirilmesi gerekir. Bunun ciltteki sorunların üzerine sürülmesi ve kuruduktan sonra yıkanarak temizlenmesi fayda sağlar.

Aslan pençesinin yan etkileri var mı?

Yapılan araştırmaların yetersiz olması nedeniyle, bu itkinin yan etkileri konusunda fazla bilgi bulunmamaktadır. Buna rağmen gebelik döneminde, emzirme döneminde olan kadınların kullanmaması tavsiye edilir. Ayrıca içeriğinde bulunan tanin maddesinin vücuttaki demirin emilimini azaltması ya da engellemesi gibi etkileri olabileceğinden, demir eksikliği sorunu olan kişilere önerilmez. Kan pıhtılaşmasını önleyen ilaç kullanan kişilerde de aslan pençesinin kullanılması son derece tehlikeli olabilir.
" } ] }